Τα 4M του Espresso

By 08/12/2014Journal

Περνώντας αρκετά χρόνια στις Ιταλικές πόλεις, όπου έζησα τα πιο έντονα, εφηβικά και νεανικά μου χρόνια, μέχρι που σαν άνδρας ώριμος πια αποφάσισα να συνεχίσω την ζωή μου, απολαμβάνοντας, την ομορφότερη ίσως χώρα του κόσμου.

Την Ελλάδα.

Πριν ή μετά το σχολείο και ενδιάμεσα από τα μαθήματα του πανεπιστημίου, όντας μέσα σε Espresso Bars, και σε μαγαζιά που είχαν πάντα αναμμένες τις όμορφες retro μηχανές espresso, άκουσα βαθυστόχαστους cult barista με το λευκό πουκάμισο και το classy παπιγιόν να αναλύουν τα κλειδιά της διαχρονικής τους επιτυχίας, όπως αυτή εκφραζόταν μέσα από τα αμέτρητα φλυτζάνια espresso και capuccino.

Ο κανόνας των .

Ένα ταξίδι αναμνήσεων ήχων και αρωμάτων, από τα καλύτερά μου χρόνια, με τους φίλους τους αληθινούς, AMICI MIEI.

Τα αυτιά μου χαϊδεύουν ακόμη οι κουβέντες του barista Luigi στην Via Carloni…

…Η Παρασκευή ενός καφέ espresso είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Μέσα από τα χρόνια , έχει επαληθευτεί πως η ακρίβεια είναι η βασική προϋπόθεση για έναν «εξαιρετικό» espresso. Υπάρχουν τέσσερις σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον «τέλειο espresso».

Το πρώτο Μ  σημαίνει Miscela δηλαδή  Μείγμα ή αλλιώς  Χαρμάνι.Όσο καλύτερος  είναι ο καφές σαν πρώτη ύλη τόσο καλύτερη θα είναι γευστικά η κούπα του καφέ.

Το δεύτερο Μ αναφέρεται στον Μύλο άλεσης (Μacinazione) που ευθύνεται για την σωστή άλεση του καφέ στο σωστό πάχος. Ένας barista με Coffeedence αλέθει τους κόκκους του καφέ λίγο πριν τους χρησιμοποιήσει. Ήδη 2-3 λεπτά αμέσως μετα την άλεση του, ο  καφές έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αρωματικής και γευστικής του ζωντάνιας και έντασης. Για το λόγο αυτό ακόμα και ένας home barista στην εποχή των Specialty Coffees είναι εξοπλισμένος με ένα μικρό, ποιοτικό, οικιακό χειροκίνητο μύλο άλεσης (Coffee grinder). Η σωστή άλεση πρέπει να είναι ομοιόμορφη και μεσαίας υφής (μεταξύ πούδρας Ελληνικού και πιο χονδρή όπως του φίλτρου).

Το τρίτο Μ είναι η Μηχανή (Macchina). Χάρη στην εξέλιξη της παράδοσης και με την σύμπραξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας έχουμε εργαλεία όπως το Moka Pot και το Minipresso που μας βοηθούν να έχουμε ένα «κορυφαίο»  espresso στο σπίτι,  στην εκδρομή ή και στον επαγγελματικό μας χώρο. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει τελείως αυτόματα . Είναι σημαντικό  εμείς οι baristi να μπορούμε να μεταχειριστούμε σωστά την συσκευή, ακόμα και εάν αυτή είναι μία αυτόματη μηχανή espresso.

O τελευταίος και πιο σημαντικός παράγοντας:

Tο τέταρτο Μ είναι το χέρι (Mano), ο άνθρωπος, δηλαδή οι ικανότητες του barista, δηλαδή, Εσυ !  Άρα εκεί χρειάζεται κάποια γνώση μικρών μυστικών και τεχνικών που αν κάποιος εφαρμόσει με ακρίβεια τότε οι εκρήξεις των αρωμάτων ενός espresso είναι ζήτημα 30 δευτερολέπτων.

– O υπολογισμός των σωστών γραμμαρίων,

– Ένα σωστό και ίσιο πάτημα του καφέ μέσα στο portafilter,

   &

– Η  παρακολούθηση της σωστής ροής / εκχύλισης του καφέ με αργό ρυθμό σαν ζεστό ρευστό μέλι (περίπου 25-30sec τα 60ml)

 εγγυώνται ότι ο espresso που μόλις βγάλατε από αυτόν τον απίθανο Μοναδικής Ονομασίας Προελεύσεως ( Single Origin) Ethiopian Lekempti, θα σας πλημμυρίσει αρώματα περγαμόντου και φρούτων του δάσους και ότι το τελείωμα του κορυφαίου ροφήματος σας, θα σας αποζημιώσει με μεταξένια γεύση καραμέλας, γεύση αξέχαστη και αίσθηση πληρότητας.   

Τα χρόνια πέρασαν αλλά ποτέ δεν ξέχασα τις κουβέντες του Luigi από την Via Carloni στην αναγεννησιακή Φλωρεντία.