Εξερευνώντας τον Καφέ:         Single Origin ή καφές Περιοχής Ονομασίας Προέλευσης

Καφέδες Singles Origins ονομάζονται οι καφέδες Περιοχών Ονομασίας Προέλευσης που παράγονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. Το εκάστοτε όνομα προέρχεται από το όνομα της ευρύτερης ζώνης παραγωγής, ή από το όνομα της φάρμας που παράγεται.

Αυτό που πολλές φορές λέγεται λανθασμένα είναι ότι αυτοί οι καφέδες είναι μονοποικιλιακοί.  Αυτό βέβαια δεν ισχύει δίοτι μέσα σε κάποιον single origin μπορεί να υπάρχουν από μία έως πολλές διαφορετικές ποικιλίες καφέ και η καθεμία να προσθέτει τα δικά της χαρακτηριστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα ο Single Origin » Tanzania Kilimanzaro» είναι ένας καφές ονομασίας προέλευσης από  την περιοχή South Slope, Lowlands of Mount Kilimanjaro από την χώρα Tanzania της Κεντρικής Αφρικής , ο οποίος αποτελείται από τρεις ( 3) διαφορετικές ποικιλίες:  Bourbon, Kents, Typica. Παράγεται σε υψόμετρο από 1050-1400μ κάτι που σε συνδυασμό με τα φωσφορικά, ηφαιστειογενή εδάφη και το υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων, καθώς και την «handle picking» μέθοδο συγκομιδής & την «washed» μέθοδο επεξεργασίας που ακολουθεί, δίνουν στον καρπό του καφέ αρκετά υψηλό ποσοστό σακχάρων. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων είναι υπεύθυνη για την γεμάτη γλυκιά γεύση που έχει ο καφές αυτός, καθώς και για την λαμπερή οξύτητα που θα τον χαρακτηρίζει. Από την πλευρά τους οι συγκεκριμένες ποικιλίες που τον αποτελούν ( η καθεμία σε ένα ποσοστό ) προσθέτουν στην γευστική παλέτα του καφέ, αρκετά φρουτώδη στοιχεία από blueberries και φράουλα. Τέλος, ένα στοιχείο που του προσθέτει κάποια ποικιλία από τις τρεις ( 3) είναι οι νότες σοκολάτας στο τελείωμα της γεύσης.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι γευστικά χαρακτηριστικά που θα συνοδεύουν και θα χαρακτηρίζουν τον καφέ  Single Origin » Tanzania Kilimanzaro» , μόνο από φυσικές χημικές διεργασίες που κάνει το φυτό του καφεόδεντρου μετά την ανθοφορία και κατά την διάρκεια την δημιουργίας του καρπού. Μόνη της η ευλογημένη Γη χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.
single-origin-header-gear-patrol
Με το παραπάνω παράδειγμα επιχειρήσαμε να δείξουμε το πως οι Single Origins Specialty coffees παράγουν συγκεκριμένες premium γεύσεις και άλλα χαρακτηριστικά που προέρχονται από τις ποικιλίες, το μικροκλίμα και το terroir (έδαφος & υπέδαφος ) της εκάστοτε περιοχής καλλιέργειας . Συνήθως αποτυπώνονται με εξαιρετική γλυκύτητα και πολύ φωτεινά, ευδιάκριτα χαρακτηριστικά.

Επιλέξτε λοιπόν, κάποιον Single Origin , μελετήστε στην συσκευασία τα στοιχεία ταυτότητάς του καφέ και επιχειρήστε πίνοντας τον,(μετά από μία καλή και σωστή παρασκευή) να τον εξερευνήσετε  και εσείς μέσα από την γευστική παλέτα που θα ξεδιπλωθεί στον ουρανίσκο σας.  Για τους πιο coffee lovers προτείνουμε, παραδειγματιζόμενοι από τους οινόφιλους, ένα mini Coffee notebook για να σημειώνουν ότι εκείνοι θεωρούν σημαντικό κάθε φορά που δοκιμάζουν και εξερευνούν έναν άλλο Single Origin καφέ. Έτσι θα αποτυπώνουμε και θα κρατάμε ένα ωραίο και χρήσιμο αρχείο από το ταξίδι μας στον κόσμο του Καφέ.

Δοκιμάζοντας με αγάπη, ηρεμία και πολύ μεράκι καφέδες Ανώτερης ποιότητας       Καλή απόλαυση λοιπόν…