H Aeropress είναι μια πολύ αντισυμβατική συσκευή. Σχεδιασμένη από έναν κατασκευαστή ιπτάμενων δίσκων, μικρή ήταν η προσδοκία ότι η Aeropress θα θεωρηθεί μια εγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής καφέ. Αλλά προς έκπληξη όλων παράγει εξαιρετικό καφέ.

Είναι κατασκευασμένη εκ’ολοκλήρου από BPA free ειδικό πλαστικό και είναι σχεδόν άφθαρτη, καθιστώντας την ιδανική για ταξίδια. Ο σχεδιασμός έχει επιρροές από την French Press χρησιμοποιώντας ένα έμβολο για να ωθήσει τον καφέ φιλτράροντας τον μέσα από χαρτί ή μέταλλο.

Άλεση Σας συνιστούμε ένα μέτριο προς λεπτό άλεσμα.

Είναι δύσκολο να προτείνουμε ένα μόνο κανόνα άλεσης για την συγκεκριμένη συσκευή αφού πρόκειται για μία εξαιρετικά ευέλικτη συσκευή εκχύλισης ( ένας από τους λόγους που μας αρέσει πολύ). Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα με διαφορετικούς τρόπους άλεσης. Αν επιλέξετε ένα μέσο άλεσμα αφήστε το διάλυμα με το βραστό νερό για δύο λεπτά και πιέστε για 30 δευτερόλεπτα. Αν ενδιαφέρεστε να πειραματιστείτε με λεπτότερο άλεσμα , εκχυλίστε για 45-90 δευτερόλεπτα. Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από την τεχνική σας.

 

Τι θα χρειαστείτε:

 

Πλεονεκτήματα

Η Aeropress είναι μικρή, εύχρηστη και σχεδόν άθραυστη.

Θα απολαύσετε ιδιαίτερα την Aeropress με πλούσιους καφέδες.  Η πίεση που ασκείται μέσα από την Aeropress θα αναδείξει τα πιο λεπτά τους χαρακτηριστικά.

Δοκιμάστε την Aeropress με καφέδες όπως Kenya Kirimara , Ethiopia Lekempti & Kochere , Panama Geisha , El Salvador , Sumatra Blue Batak.

 

Τεχνική

Παραθέτουμε δύο διαφορετικές μεθόδους.

Πρώτη μέθοδος είναι η ανεστραμμένη μέθοδος. Για την μέθοδο αυτή γυρίστε την Aeropress ανάποδα και τοποθετήστε το έμβολο τόσο ώστε να σφραγίσει το κάτω μέρος. Να είστε πολύ προσεκτικοί. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία και η πιθανότητα να χυθεί βραστό νερό μεγάλη. Αδειάστε μεσαίας άλεσης καφέ στο θάλαμο και προσθέστε ζεστό νερό μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή ποσότητα. Περιμένετε για 1:45 με 2:00 λεπτά ανακατεύοντας μια με δύο φορές. Βιδώστε το φίλτρο στη συσκευή και πιέστε τόσο ώστε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια να εμφανιστεί  στην κορυφή. Αναποδογυρίστε την συσκευή πάνω στο ποτήρι και πιέστε προς τα κάτω αργά για 30 περίπου δευτερόλεπτα.

Βήμα πρώτο. Βράστε αρκετό νερό για την Aeropress και το δοχείο σας, περίπου 400 γραμμάρια.

Aeropress_S1_1

Βήμα δεύτερο. Τοποθετήστε ένα χάρτινο φίλτρο στο αποσπώμενο πλαστικό καπάκι της Aeropress.

Aeropress_S2_2

Βήμα τρίτο

Ζυγίστε 15 γραμμάρια καφέ. Αλέστε τον καφέ σας . Η Aeropress απαιτεί λεπτό άλεσμα-λίγο πιο λεπτό από τον καφέ φίλτρου.

Aeropress_S3_1

Βήμα τέταρτο. Συναρμολογείστε την συσκευή. Τοποθετήστε την πάνω στην ζυγαριά με την μεγάλη επιφάνεια προς τα πάνω και μηδενίστε το απόβαρο στην ζυγαριά. Τα νούμερα της Aeropress θα πρέπει να φαίνονται ανάποδα.

Aeropress_S4_1

TIP Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι στεγνή κατά την συναρμολόγηση, γιατί η υγρασία μπορεί να επηρεάσει την στεγανότητα της.

Βήμα πέμπτο. Προσθέστε τον αλεσμένο καφέ σας. Ρυθμίστε το χρονόμετρο στο ένα λεπτό.

Aeropress_S5_1

Βήμα έκτο. Ξεκινήστε το χρονόμετρο και αδειάστε καυτό νερό (30 δευτερόλεπτα από τον βρασμό ή περίπου 93-96 βαθμούς Κελσίου) μέσα στην Aeropress, βρέχοντας τον καφέ μέχρι το επίπεδο του διαλύματος να φτάσει τον αριθμό 3.

Aeropress_S6_1

Aeropress_S6_2

Βήμα έβδομο. Χρησιμοποιείστε το κουτάλι του Aeropress για να ανακατέψετε. Ο στόχος είναι να μην το ανακατέψουμε πάρα πολύ για να επιτύχουμε ομοιόμορφη κατανομή. Αφήστε το διάλυμα για 30 δευτερόλεπτα.

Aeropress_S7_1

Βήμα όγδοο

Προσθέστε ακόμα 160 γραμμάρια νερού και αφήστε το να «ηρεμήσει» για ένα λεπτό

Βήμα ένατο

Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο βραστό νερό , περίπου 200 γραμμάρια, για να βρέξετε το φίλτρο και το καπάκι. Το νερό θα εξυπηρετήσει διπλό στόχο, να διατηρήσει ζεστό το καπάκι αλλά και το φίλτρο και παράλληλα να θερμάνει την κούπα υποδοχής.

Aeropress_S9_1

Βήμα δέκατο

Αφού περάσει το λεπτό ανακατέψτε το διάλυμα 10 φορές δυνατά.

Βήμα ενδέκατο

Βιδώστε το καπάκι στην Aeropress. Αναποδογυρίστε την συσκευή γρήγορα και αποφασιστικά.Τοποθετήστε την πάνω στη κούπα σας και αρχίστε να ασκείτε δύναμη προς τα κάτω. Θα νοιώσετε περίπου 30 pounds αντίστασης. Εάν η αντίσταση  είναι λίγη τότε το άλεσμα του καφέ είναι πολύ χοντρό. Εάν η αντίσταση είναι μεγάλη τότε το άλεσμα είναι πολύ λεπτό. Όταν ο καφές σας είναι πλήρως παρασκευασμένος  θα ακουστεί ένας θόρυβος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο νερό μέσα στην συσκευή.

Aeropress_S11_1

 

Aeropress_S11_5

Aeropress_S11_6

Βήμα δωδέκατο

Τώρα εδώ είναι το πραγματικά ικανοποιητικό μέρος, για δύο λόγους.

Μόλις ξεβιδωθεί το καπάκι, μπορείτε να αφαιρέσετε έξω το φίλτρο και το υπόλειμμα  του καφέ πιέζοντας απλά το εσωτερικό τμήμα του Aeropress .

Σερβίρετε τον καφέ σας  απολαύστε.

 Aeropress_S12_1

Aeropress_S12_2

 

Η 2η μέθοδος προσανατολίζεται περισσότερο στους λάτρεις του espresso. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Aeropress παράγει espresso,  δεν είναι ακριβώς έτσι. Αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι μπορεί να παραχθεί καφές με κάποια από τα χαρακτηριστικά του espresso, και πραγματικά είναι πολύ γευστικός. Χρησιμοποιήστε την παραδοσιακή όρθια θέση και μια λεπτή προς μέση ρύθμιση για άλεσμα.

Τοποθετήστε την Aeropress στην κορυφή μιας κούπας ή ενός δοχείου με τοποθετημένο το φίλτρο. Προσθέστε καφέ και αδειάστε καυτό νερό στην επιθυμητή ποσότητα. Ανακατέψτε καλά και ύστερα από 30-45 δευτερόλεπτα ξεκινήστε να πιέζετε με μια σταθερή και ελεγχόμενη κίνηση. Θα πρέπει να  προκύψει ένα φλυτζάνι καφέ με σιροπιαστό σώμα και έντονες γεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση προσεκτικά αναποδογυρίστε την συσκευή και αραιώστε το διάλυμα – συνιστούμε να ξεκινήσετε με αναλογία 50/50 και να προσαρμόσετε κατα προτίμηση.