Η παρασκευή espresso είναι μία δύσκολη διαδικασία και απαιτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μην απογοητευτείτε αν δεν πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα από την αρχή. Απαιτεί χρόνο και εξάσκηση.
Θα χρειαστείτε: Φρέσκο Καβουρντισμένο Καφέ / Οικιακό μύλο άλεσης / Ζυγαριά / Μηχανή Espresso/ Tamper / Βάση Tamper
TIP 1: Βεβαιωθείτε ότι η μηχανή σας έχει προθερμανθεί. Με ζεστό νερό, προθερμάνετε και το φλυτζάνι σας.
TIP 2: Δοκιμάστε καφέδες όπως Guatemala El Pintando, Ethiopia Lekempti ή Kochere, Brasil, Colombia, Nicaragua, Mexico. Επίσης προτείνουμε Genesis, Prologue, Synthesis για απολαυστικό espresso, cappucino και latte.
Βήμα πρώτο: Απομακρύνετε το κλείστρο (portafilter) και σκουπίστε το έτσι ώστε να είναι στεγνό και καθαρό. Τοποθετήστε το σε μία ζυγαριά και μηδενίστε το απόβαρο.
Βήμα Δεύτερο: Για ένα διπλό espresso, αλέστε 18-20 γραμμάρια καφέ και τοποθετήστε το στο κλείστρο (portafilter). Η κατάλληλη άλεση είναι πολύ σημαντική για έναν ισορροπημένο, απολαυστικό espresso.
Βήμα Τρίτο: Κατανείμετε τον καφέ σύροντας τον δείκτη σας στην επιφάνεια του κλείστρου (portafilter) μερικές φορές.
Βήμα Τέταρτο: Τοποθετήστε το κλείστρο (portafilter) σε μία καθαρή, επίπεδη επιφάνεια και τοποθετείστε το tamper επάνω στο καφέ. Ασκείστε πίεση προς τα κάτω. Δεν χρειάζεται να πιέζετε υπερβολικά, χρειάζεται τόσο ώστε η επιφάνεια του καφέ να είναι επίπεδη. Περίπου 15-18 κιλά πίεση είναι αρκετή.
Βήμα Πέμπτο: Περιστρέψτε απαλά το tamper. Αυτό θα κάνει ακόμα πιο ομοιόμορφη την επιφάνεια του καφέ, για πιο ομοιόμορφη έγχυση.
Βήμα Έκτο: Καθαρίστε την κεφαλή επιμελώς με καυτό νερό. Αφήστε να τρέξει καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα.
Βήμα Έβδομο: Τοποθετείστε το κλείστρο (portafilter) στη κεφαλή και ξεκινήστε την παραγωγή. Προτείνουμε την χρήση προθερμασμένου κεραμικού φλυτζανιού.
Βήμα Όγδοο: Η παραγωγή θα ξεκινήσει με αργή απόσταξη, που θα εξελιχθεί σε μία απαλή, ομοιόμορφη ροή. Κοντά στα 30 δευτερόλεπτα η παραγωγή θα σταματήσει, προκαλώντας στην έγχυση όγκο, με αλλαγή του χρώματος σε ποιο ανοιχτόχρωμο ή μετατροπή σε κίτρινο. Τότε πρέπει να σταματήσει η μηχανή.
Βήμα Ένατο: Σε κάποιους αρέσει να ανακατεύουν τον espresso μόλις παραχθεί. Κάποιοι προτιμούν να τον γεύονται αμέσως για να δοκιμάσουν τις διάφορες γεύσεις του. Εξαρτάται καθαρά από εσάς. Αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, δοκιμάστε ξανά. Και ξανά και ξανά.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ESPRESSO.