Τα κεράσια του καφέ αποξηραίνονται περιέχοντας τους κόκκους. Οι κόκκοι αποξηραίνονται με όλα τα επιπεδά τους ανέπαφα, περιλαμβάνοντας το κεράσι του καφέ και την παχύρρευστη ουσία τους.
Το κεράσι του καφέ συλλέγεται μόλις ωριμάσει στο κλαδί. Τα ώριμα κεράσια του καφέ έχουν χρώμα κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί. Σε κάποιες περιοχές παραγωγής καφέ, όπως η νότια Αιθιοπία, τα κεράσια του καφέ συλλέγονται κατά την ωρίμανση και περνούν διαδικασίες washed, semi washed/honey/ αποφλοίωσης και μεταφέρονται για ξήρανση σε μεγάλες επιφάνειες ή υπερυψωμένες κλίνες. Οι κόκκοι του καφέ ξηραίνονται ανέπαφα με όλα τα επίπεδα τους περιλαμβάνοντας το κεράσι του καφέ και την παχύρρευστη ουσία τους. Η συστασή τους είναι από σάκχαρα και αλκοόλες, που παίζει ρόλο στην γλυκύτητα τους , στην οξύτητα και στο συνολικό γευστικό προφίλ του καφέ. Ο καρπός λειτουργεί σαν αυτόνομο περιβάλλον, που επιτρέπει την φυσική ζύμωση και βοηθά στην ανάπτυξη του τελικού γευστικού προφίλ. Ο καρπός αποξηραίνεται πάνω στη σάρκα που περιέχει τους σπόρους. Οι κόκκοι του καφέ παραμένουν μέσα στο κεράσι πριν αποφλοιωθεί και ετοιμαστεί για παράδοση. Σε αυτό το στάδιο το κεράσι αποτελεί το δέρμα του καρπού. Το αποτέλεσμα είναι το εξωτικό και βαρύ σώμα, άγριες γεύσεις βατόμουρου που έχουν ταυτιστεί με την φυσική μέθοδο παραγωγής. Παρόλα αυτά τα γευστικά προφίλ των φυσικά επεξεργασμένων καφέδων δεν παρουσιάζουν συνέπεια και συνεπώς μια εκ βαθέων ανάλυση μέσω cupping και εργαστηριακής έρευνας είναι απαραίτητη κατά την επιλογή.