Η απλούστερη και καθαρότερη μέθοδος να παραχθεί κάτι παρόμοιο , αλλά αισθητά με πιο λεπτή και πολύπλοκη γεύση από μία συσκευής αυτόματης παραγωγής αποσταγμένου καφέ.
Τι θα χρειαστείτε:
Έναν V-60 Dripper / Χάρτινα φίλτρα / φρεσκο καβουρντισμένο καφέ / Ζυγαριά / Μύλο άλεσης / Χρονόμετρο / Kettle
Τεχνική
Η προτεινόμενη τεχνική ξεκινά βρέχοντας το φίλτρο και τοποθετώντας το στο εσωτερικό του κώνου. Μετά την προσθήκη αλεσμένου καφέ φροντίζουμε η επιφάνειά του να είναι επίπεδη με ένα μικρό βαθούλωμα στη μέση. Στοχεύοντας αυτό το σημείο ρίχνουμε αρκετό νερό για να υγρανθεί όλος ο καφές και στη συνέχεια το αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα.Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγα-σιγα, ξεκινώντας από την μέση και προχωρώντας μέσα και έξω σε ομόκεντρους κύκλους έως ότου επιτευχθεί η επιθυμητή ένταση. Κρατήστε την δέσμη του νερού περίπου 1 πόντο μακριά από τα τοιχώματα του dripper συνέχεια, προσπαθώντας να διατηρήσετε μια σταθερή ποσότητα μέσα στον κώνο σε όλη την διάκρεια την παρασκευής.
TIP1 : Όταν έχετε αδειάσει την επιθυμητή ποσότητα νερού , απομακρύνετε τον dripper. Ο καφές θα έχει καλύτερη γεύση αν ΔΕΝ αφήσετε όλο το νερό να τρέξει στο κύπελλο του καφέ.
TIP2 : Δοκιμάστε καφέδες από την Colombia , Ethiopia Lekempti, Kenya , El Salvador, Emphasis BLEND.
Άλεση: Γενικά προτείνουμε λεπτή και μεσαία άλεση.
Βήμα πρώτο: Βράστε νερό περισσότερο από όσο θα χρειαστείτε για την Παρασκευή του καφέ (περίπου 685-720ml)
Βήμα δεύτερο: Ζυγίστε περίπου 25-30 γραμμάρια καφέ (περίπου δύο με τρία κουταλάκια ολόκληρων κόκκων καφέ). Καθώς το νερό βράζει αλέστε τον καφέ σας. Η άλεση του καφέ να είναι ανάλογη με αυτή του αλατιού.
Βήμα τρίτο :
Ανοίξτε το φίλτρο και τοποθετήστε το σε ένα καθαρό dripper. Ρίξτε περίπου 200 ml νερού ώστε να βραχεί το φίλτρο και να ζεσταθεί η πορσελάνη του σκεύους. Το νερό αυτό θα ζεστάνει επίσης το δοχείο υποδοχής. Αφήστε το υπολειπόμενο νερό στο δοχείο υποδοχής μέχρι να φτάσει τους 93-94 βαθμούς Κελσίου. Μετά από ένα λεπτό αδειάστε το ζεστό πλέον δοχείο υποδοχής και προετοιμαστείτε για την παρασκευή.
Βήμα τέταρτο
Αδειάστε το καφέ σας στο φίλτρο και κάντε επίπεδη την επιφάνεια του , επιτρέποντας του μια περισσότερο ομοιόμορφη ροή νερού.
Βήμα πέμπτο
Αρχίζοντας από το κέντρο της επιφάνειας , απαλά ρίξτε 60 ml νερό (διπλάσια ποσότητα από εκείνη του καφέ , για παράδειγμα 50 γραμμάρια νερού αν έχετε 25 γραμμάρια καφέ). Συνεχίστε με το νερό με κατεύθυνση προς τα έξω , αποφεύγοντας να βρέχεται το φίλτρο. Θα παρατηρήσετε ότι αυτή η ποσότητα του νερού θα προκαλέσει διόγκωση του καφέ. Αφήστε το να διογκωθεί για 35 περίπου δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η προ-έγχυση του καφέ. Μια συμπαγής άνθιση θα εξασφαλίσει ομοιόμορφη διασπορά του νερού και ένα γευστικό φλυτζάνι αργότερα.
Βήμα έκτο
Συνεχίστε να ρίχνετε νερό – απαλά και όμορφα – στο κέντρο του καφέ. Θα πρέπει να ρίχνετε σιγά-σιγά με τον σκεύος σας , με τέτοιο ρυθμό που η πλήρης διαδικασία να διαρκέσει περίπου 3 λεπτά.
Θυμηθείτε , θα πρέπει να είναι περίπου 350 γραμμάρια νερού
Βήμα έβδομο
Μπορείτε να σερβίρετε τον καφέ σας από το σκεύος υποδοχής στο φλυτζάνι σας.
Απολαύστε.