Η απλούστερη και καθαρότερη μέθοδος να παραχθεί κάτι παρόμοιο , αλλά αισθητά με πιο λεπτή και πολύπλοκη γεύση από μία συσκευής αυτόματης παραγωγής αποσταγμένου καφέ.


Τι θα χρειαστείτε: 

Έναν  V-60 Dripper / Χάρτινα φίλτρα / φρεσκο καβουρντισμένο καφέ / Ζυγαριά / Μύλο άλεσης / Χρονόμετρο / Kettle

Τεχνική

Η προτεινόμενη τεχνική ξεκινά βρέχοντας το φίλτρο και τοποθετώντας το στο εσωτερικό του κώνου. Μετά την προσθήκη αλεσμένου καφέ φροντίζουμε η επιφάνειά του να είναι επίπεδη με ένα μικρό βαθούλωμα στη μέση. Στοχεύοντας αυτό το σημείο ρίχνουμε αρκετό νερό για να υγρανθεί όλος ο καφές και στη συνέχεια το αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα.Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγα-σιγα, ξεκινώντας από την μέση και προχωρώντας μέσα και έξω σε ομόκεντρους  κύκλους έως ότου επιτευχθεί η επιθυμητή ένταση. Κρατήστε την δέσμη του νερού περίπου 1 πόντο μακριά από τα τοιχώματα του dripper συνέχεια, προσπαθώντας να διατηρήσετε μια σταθερή ποσότητα μέσα στον κώνο σε όλη την διάκρεια την παρασκευής.

TIP1 : Όταν έχετε αδειάσει την επιθυμητή ποσότητα νερού , απομακρύνετε τον dripper. Ο καφές θα έχει καλύτερη γεύση αν ΔΕΝ αφήσετε όλο το νερό να τρέξει  στο κύπελλο του καφέ.

TIP2 : Δοκιμάστε καφέδες από την Colombia , Ethiopia Lekempti, Kenya , El Salvador, Emphasis BLEND.

Άλεση: Γενικά προτείνουμε λεπτή και μεσαία άλεση.

Βήμα πρώτο:  Βράστε νερό περισσότερο από όσο θα χρειαστείτε για την Παρασκευή του καφέ (περίπου 685-720ml)

Aeropress_S1_1

Βήμα δεύτερο: Ζυγίστε περίπου 25-30 γραμμάρια καφέ (περίπου δύο με τρία κουταλάκια ολόκληρων κόκκων καφέ). Καθώς το νερό βράζει αλέστε τον καφέ σας. Η άλεση του καφέ να είναι ανάλογη με αυτή του αλατιού.

V_driper_S2_1V_driper_S2_2V_driper_S2_3

Βήμα τρίτο :

Ανοίξτε το φίλτρο και τοποθετήστε το σε ένα καθαρό dripper. Ρίξτε περίπου 200 ml νερού ώστε να βραχεί το φίλτρο και να ζεσταθεί η πορσελάνη του σκεύους. Το νερό αυτό θα ζεστάνει επίσης το δοχείο υποδοχής. Αφήστε το υπολειπόμενο νερό στο δοχείο υποδοχής μέχρι να φτάσει τους 93-94 βαθμούς Κελσίου. Μετά από ένα λεπτό αδειάστε το ζεστό πλέον δοχείο υποδοχής και προετοιμαστείτε για  την παρασκευή.

V_driper_S3a_1V_driper_S4_1V_driper_S4_2V_driper_S4_3

Βήμα τέταρτο

Αδειάστε το καφέ σας στο φίλτρο και κάντε επίπεδη την επιφάνεια του , επιτρέποντας του μια περισσότερο ομοιόμορφη ροή νερού.


V_driper_S5_1

V_driper_S5_2

Βήμα πέμπτο

Αρχίζοντας από το κέντρο της επιφάνειας , απαλά ρίξτε 60 ml νερό (διπλάσια ποσότητα από εκείνη του καφέ , για παράδειγμα 50 γραμμάρια νερού αν έχετε 25 γραμμάρια καφέ). Συνεχίστε με το νερό με κατεύθυνση προς τα έξω , αποφεύγοντας να βρέχεται το φίλτρο. Θα παρατηρήσετε ότι αυτή η ποσότητα του νερού θα προκαλέσει διόγκωση του καφέ. Αφήστε το να διογκωθεί για 35 περίπου δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η προ-έγχυση του καφέ. Μια συμπαγής άνθιση θα εξασφαλίσει ομοιόμορφη διασπορά του νερού και ένα γευστικό φλυτζάνι αργότερα.

V_driper_S6_1

V_driper_S6_2

V_driper_S6_3

Βήμα έκτο

Συνεχίστε να ρίχνετε νερό – απαλά και όμορφα – στο κέντρο του καφέ. Θα πρέπει να ρίχνετε σιγά-σιγά με τον σκεύος σας , με τέτοιο ρυθμό που η πλήρης διαδικασία να διαρκέσει περίπου 3 λεπτά.

Θυμηθείτε , θα πρέπει να είναι περίπου 350 γραμμάρια νερού

V_driper_S7_1

V_driper_S7_2V_driper_S7_3V_driper_S7_4-

Βήμα έβδομο

Μπορείτε να σερβίρετε τον καφέ σας από το σκεύος υποδοχής στο φλυτζάνι σας.

Απολαύστε.

V_driper_S8_1V_driper_S8_2V_driper_S8_3V_driper_S8_4