Η French Press είναι μία κλασσική και πιθανόν η πιο αναγνωρίσιμη συσκευή φίλτρου.

Ο καφές που παράγει είναι πυκνός και βαρύς.

Η παραγωγή καφέ με την French Press μας δίνει μια ξεκάθαρη γεύση με πλήρες σώμα και απαλή οξύτητα.

Πλεονεκτήματα 

Η πίεση που ασκούμε με την French Press παρέχει έναν καφέ πλήρους σώματος και επειδή χρησιμοποιούμε το μεταλλικό φίλτρο που έχει, περνούν περισσότερα έλαια στο φλυντζάνι μας. Για όσους θέλουν μια πλήρη και παχύρρευστη γεύση,  ο καφές από French Press δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο! Προκειμένου αυτό το ποιοτικό αποτέλεσμα να διατηρηθεί, συνιστούμε να πλένετε διεξοδικά κάθε κομμάτι της French Press με ειδικό καθαριστικό. Το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει σε μη ευχάριστες γεύσεις του παρασκευασμένου καφέ αφού συσσωρεύονται έλαια σε διάφορα σημεία.

Για την παρασκευή καφέ φίλτρου με French Press δοκιμάστε καφέδες όπως  Sumatra Blue Batak, Mexico RFA Kassandra Pacamara, ή Tanzania Kilimanzaro & Brazil Recreio, India Monsooned Malabaar.

Θα χρειαστείτε: Συσκευή French Press / Φρέσκο καβουρντισμένο καφέ / Ζυγαριά / Οικιακό μύλο άλεσης / Χρονόμετρο / Βραστήρα.

Τεχνική

Προθερμάνετε την French Press με καυτό νερό.

Αδειάστε το προθερμασμένο νερό και προσθέστε τον αλεσμένο μεσαίο προς χοντρό καφέ στη συσκευή. Βράστε νερό και αδειάστε το 10% του συνολικού όγκου πάνω στον αλεσμένο καφέ. Αφήστε τον καφέ να “ανθίσει” για μερικά δευτερόλεπτα και ανακατέψτε, και στην συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο νερό. Βάλτε το έμβολο στη συσκευή και πιέστε τόσο ώστε να βυθιστούν πλήρως όλοι οι κόκκοι του καφέ. Μετά από 3:45 με 4 λεπτά πιέστε αργά και σερβίρετε στο φλιτζάνι.

Άλεση: Προτείνουμε μία μεσαία προς χονδρή άλεση.

TIP1: Προτείνουμε να αδειάσετε αμέσως μετά την παρασκευή όλο το περιεχόμενο σε φλυτζάνια.

Βήμα Πρώτο: Βράστε αρκετό νερό για χρήση με την French Press. Θα χρειαστείτε περίπου 400 γραμμάρια. Καθώς το νερό βράζει αλέστε τον καφέ σας. Ο καφές για την French Press ενδείκνυται να είναι χοντρά και ομοιόμορφα αλεσμένος.

FRENCH_PRESS_S1_1

FRENCH_PRESS_S1_2
Βήμα Δεύτερο : Αδειάστε το νερό αργά (και αντίθετα από τους δείχτες του ρολογιού) πάνω στον αλεσμένο καφέ. Προτείνουμε να αρχίσετε με αναλογία καφέ-νερού 1:10. Δηλαδή για 40 γραμμάρια καφέ αδειάστε 400 γραμμάρια νερού.

FRENCH_PRESS_S3_1

Βήμα Τρίτο: Ανακατέψτε απαλά. Αφήστε τον καφέ να “ανθίσει” για 30 δευτερόλεπτα.

FRENCH_PRESS_S3_2

FRENCH_PRESS_S4_1

Βήμα Τέταρτο: Προσθέστε το υπόλοιπο του νερού σας και τοποθετήστε το καπάκι απαλά πάνω στου κόκκους. Μην πιέσετε το έμβολο ακόμα. Αφήστε τον καφέ για τέσσερα λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο θα είστε ακριβής.

FRENCH_PRESS_S5_1

FRENCH_PRESS_S5_5

Βήμα Πέμπτο: Πιέστε το φίλτρο κάτω. Εάν είναι σκληρό στη πίεση σημαίνει ότι ο καφές έχει αλεστεί πιο λεπτά από το επιθυμητό. Εάν η πίεση γίνεται εύκολα σημαίνει ότι η άλεση παραείναι χονδρή. Η τέλεια αναλογία από πλευράς πίεσης είναι 15-20 pounds. Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο είναι αυτό δοκιμάστε σε μία ζυγαριά μπάνιου. Όλοι έχουμε μία στο σπίτι!

FRENCH_PRESS_S6_1

FRENCH_PRESS_S6_2

Βήμα έκτο: Όταν ολοκληρωθεί το φιλτράρισμα, σερβίρετε τον καφέ αμέσως. Μην το αφήσετε να “κάτσει” γιατί αυτό θα προκαλέσει υπερ έκχυση και πικρή γεύση. Σερβίρετε τον καφέ στα φλυντζάνια.

FRENCH_PRESS_S7_1

FRENCH_PRESS_S7_3