Cupping στο σπίτι

Ο καθένας που επιθυμεί να μάθει τι είδους καφέ προτιμά περισσότερο και θέλει να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας καφέ πρέπει να ασχοληθεί με το cupping.
Προτείνουμε να μην το κάνετε μόνοι σας. Ο καφές είναι κοινωνικό γεγονός, και το cupping στο σπίτι πρέπει να είναι μια εμπειρία με ανθρώπους που συμπαθείτε. Για αρχή προτείνουμε να μην διαλέξετε περισσότερους από τέσσερις καφέδες. Όλοι τους πρέπει να είναι Single Origins από διαφορετικές περιοχές.

  • 40 γρ από τον κάθε καφέ. 9-20γρ από τον καθένα για την ρύθμιση άλεσης του μύλου και τα υπόλοιπα 20γρ για τη διαδικασία του cupping
  • Ηλεκτρονική ζυγαριά
  • Μύλος άλεσης
  • 8 όμοια πορσελάνινα κύπελλα, των 180 έως 240ml το καθένα, με ανοιχτό τελείωμα ( όπως τα φλυντζάνια για cappuccino ή μικρά μπολ της σούπας)
  • Νερό καλής ποιότητας
  • Κουτάλια σούπας για τον κάθε δοκιμαστή.
  • Άδεια πιάτα ή κουτί για τους βρεγμένους κόκκους

Βήμα πρώτο:  Αλέστε τον καφέ.

Καθαρίστε το μύλο από τα υπολείμματα των κόκκων από προηγούμενες αλέσεις.
Είναι σημαντικό να έχουμε καθαρό τον μύλο άλεσης χωρίς στοιχεία από προηγούμενες αλέσεις για να πετύχουμε ένα αντικειμενικό συμπέρασμα.
Ζυγίστε 10 γραμμάρια  από κάθε καφέ και αλέστε τα με μέση τραχύτητα.
Πρέπει να αλέσετε δύο δείγματα από κάθε ποικιλία καφέ.
Θυμηθείτε να καθαρίσετε τον μύλο άλεσης κάθε φορά. Βάλτε ετικέτες στα κύπελλα με τα ονόματα του κάθε καφέ.

Cupping_S1_1

Βήμα δεύτερο: Μυρίστε

Μυρίστε το κάθε αλεσμένο δείγμα του καφέ με το στόμα ανοιχτό. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσετε περισσότερα αρώματα στον ουρανίσκο σας.

Η φόρμα του cupping που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αναπτύξαμε για να κατανοούμε και να επικοινωνούμε, ένα κοινό λεξιλόγιο των αισθήσεων. Ένα λεξιλόγιο που εξελίσσεται διαρκώς.
Για να εξασκηθούν τα μέλη της ομάδας μας και να εξελίξουμε τις γνώσεις μας στην αίσθηση της όσφρησης , συνήθως χρησιμοποιούμε το το Le Nez du Café, από τον Jean Lenoir, ένα οσφρητικό αλφάβητο που περιέχει μια συλλογή από αρώματα και έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει από ένας ερασιτέχνη μέχρι έναν επαγγελματία.

Cupping_S2_3

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

Δέντρα: κέδρος, redwood, πουρνάρι, πεύκο, έλατο
Σοκολάτες: μαύρη, λευκή, γάλατος, κηρώδες
Λουλούδια: γιασεμί, τριαντάφυλλο, πασχαλιά, αγιόκλημα
Ξηροί καρποί: φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια
Φρούτα: μπανάνες, βατόμουρα, φράουλες, πεπόνι μελιτώματος
Μπαχαρικά: μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, κόλιανδρο, βανίλια
Άλλα: Δέρμα, το έδαφος

Βήμα τρίτο: Προσθέστε νερό και μυρίστε

Σε μία κανάτα ή ένα δοχείο που χρησιμοποιείτε για βρασμό νερού, βράστε περίπου 1,5 λίτρα νερό στους 96 βαθμούς Κελσίου. Αδειάστε αργά, το περιεχόμενο σε κάθε κύπελλο. Για την ευκολία σας θυμηθείτε ότι για κάθε 10 γραμμάρια καφέ πρέπει να χρησιμοποιήσετε 160 ml βραστού νερού. Αφήστε το διάλυμα να «καθίσει» για 3 με 4 λεπτά.
Μυρίστε το καφέ διάλυμα ξανά και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις διαφορές και ομοιότητες των αρωμάτων των καφέδων.

Cupping_S3_3

Βήμα τέταρτο: Σπάστε και απομακρύνετε την κρούστα

Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια, με μία κυκλική κίνηση σπάστε την κρούστα του καφέ που έχει σχηματιστεί στην κορυφή και παγιδεύει τα περισσότερα αρώματα. Καθώς σπάτε το στρώμα εισπνεύστε βαθιά. Μαζέψτε την πάνω κρούστα. Μην ξεχάσετε να καθαρίζετε τα κουτάλια πριν αρχίσετε την διαδικασία, στο επόμενο καφέ, για να μην επηρεάσετε τα δείγματα.

Cupping_S4_2

Βήμα Πέμπτο: Δοκιμάστε

Πάρτε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και ρουφήξτε απότομα. Αυτό απλώνει τον καφέ πάνω στον ουρανίσκο σας και βοηθά να αντιληφθείτε περισσότερες γεύσεις και αρώματα.

Δώστε προσοχή, συγκρίνετε και αντιπαραβάλετε αλλά μην μοιραστείτε τα συμπεράσματά σας με τους άλλους πριν ολοκληρώσουν.

Cupping_S5_1